Μετάβαση στην κεντρική σελίδα του site Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη Μελωδού
header image
 

Για να δημιουργήσετε ή να αλλάξετε την εμφάνιση μουσικών γραμματοσειρών του Μελωδού ή και κανονικών γραμματοσειρών των Windows υπάρχουν τα παρακάτω προγράμματα.
Δωρεάν και καλό εδώ: https://fontforge.org/
Επί πληρωμή είναι:
https://www.high-logic.com/font-editor/fontcreator
https://www.fontlab.com/
——————————–
Προγράμματα για να μετατρέψετε προσωπικούς σας χειρόγραφους χαρακτήρες σε γραμματοσειρά:
https://www.high-logic.com/font-generator/scanahand
https://www.fontlab.com/



ΠΕΡΙΕΧΟΝ

Άπαντα τα Ιδιόμελα και Δοξαστικά του Εσπερινού, της Λιτής, των Αποστίχων και των Αίνων. Τα Απολυτίκια και Κοντάκια πασών των σταθερώνΔεσποτικών και Θεομητορικών εορτών, των εορταζομένων και μη εορταζομένων Αγίων του όλου ενιαυτού.

Μελωδογράφημα Διονύσιου Σταματόπουλου.

==================

Σε pdf για τους μη έχοντες Μελωδό.


ΠΕΡΙΕΧΟΝ

Άπαντα τα Ιδιόμελα και Δοξαστικά του Εσπερινού, της Λιτής, των Αποστίχων και των Αίνων. Τα Απολυτίκια και Κοντάκια πασών των σταθερώνΔεσποτικών και Θεομητορικών εορτών, των εορταζομένων Αγίων του όλου ενιαυτού.

Μελωδογράφημα Διονύσιου Σταματόπουλου.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σε pdf για τους μη έχοντες Μελωδό.


https://www.youtube.com/watch?v=Iq1ARk6LJog&t=731s

τὸ τελευταίο δημιούργημα τῆς ὁμάδας Byzantine music Lessons γιὰ τὴν διαδυκτιακὴ βιβλιοθήκη τοῦ Μελωδοῦ.

Ἀρχιμανδρίτης Σίμων

Here is the Melodos 2013-8 Manual in html format so it could translated very simple into any language in the familiar way with Chrome or Edge (right click of mouse on text and chose “Translate to ….”) (Mozila does not support its own translator but you can install a translator from menu “Addons”).

http://melodos.com/melodos_html_help/Melodos.html

Εδώ παρατίθεται το Μάνουαλ του Μελωδού 2013-8 σε μορφή html ώστε να είναι εύκολη η μετάφραση του σε οποιαδήποτε γλώσσα με τον Chrome ή τον Edge (με δεξί κλικ στο κείμενο και επιλογή “Μετάφραση σε …”) (ο Mozila δεν υποστηρίζει δική του μετάφραση αλλά μπορείς να εγκαταστήσεις ένα μεταφραστή από το μενού “Πρόσθετα”).

https://www.youtube.com/playlist?list=PLqV0yE_jKVIEjFpFzSAT273l1EIyvV_rC

Ἀρχιμανδρίτης Σίμων

Ως γνωστόν το Μελωδός παράγει τον ήχο χρησιμοποιώντας την συσκευή midi των Windows με το όνομα “Microsoft GS Wavetable Synth”. Αυτό μπορεί να το δει ο χρήστης του Μελωδού αν πάει στο μενού “Έξοδος ήχου -> Σύνδεση φωνών-οργάνων-συσκευών midi”, και δει την λίστα “επιλογή συσκευής εξόδου midi”.

Αν και αυτή η συσκευή έχει τα 128 στάνταρ όργανα midi, ικανοποιητικά για παραγωγή βασικών ήχων, όμως μπορεί κάποιος να έχει απαιτήσεις για παραγωγή ακουσμάτων από όργανα που δεν εμπεριέχει αυτή η συσκευή και πολύ ποιοτικότερων. Για παράδειγμα ούτι ή σάζι, κανονάκι κλπ.

Αυτό είναι εφικτό να γίνει, χρησιμοποιώντας για παραγωγή της φωνής από το Μελωδό, όχι του κλασσικό “Microsoft GS Wavetable Synth”, αλλά  ένα άλλο συνθέτη φωνής midi (synthesizer ή sambler) στον οποίο έχει φορτώσει τα λεγόμενα sound fonts που είναι ήχοι διαφόρων επιθυμητών οργάνων. Υπάρχουν πολλά τέτοια αρχεία με κατάληξη .sf2 με ποικίλα όργανα και υψηλής ποιότητας ελεύθερα για κατέβασμα.

Όμως, πρώτα το βασικό είναι η εγκατάσταση μιας συσκευής στα windows που φορτώνει αυτά τα αρχεία και συνδεόμενη με το Μελωδό δέχεται και μετατρέπει τις εντολές midi του Μελωδού σε ήχο.

Οι συσκευές αυτές είναι προγράμματα που μπορεί να αγοράσει κάποιος, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και ελεύθερες για κατέβασμα.

Μία τέτοια συσκευή προτείνουμε εδώ με απλές οδηγίες για την εγκατάσταση και το φόρτωμα των αρχείων ήχων .sf2 πάνω της.

Η συσκευή λέγεται VirtualMIDISynth και μπορείτε την κατεβάσετε από εδώ: https://virtualmidisynth.en.lo4d.com/windows

Μετά την εγκατάσταση την ανοίγετε και φορτώνετε με το + το(τα) αρχεία sound font που και αυτά μπορείτε να τα βρείτε αναζητώντας τα ως αρχεία με κατάληξη .sf2. Μια σελίδα που παρέχει δωρεάν τέτοια αρχεία είναι: https://coolsoft.altervista.org/en/virtualmidisynth

Μετά ανοίγεται το Μελωδό με το μουσικό έγγραφο και από την φόρμα “Έξοδος ήχου -> Σύνδεση φωνων-οργανων-συσκεών” επιλέγεται για Συσκευή εξόδου midi την “Virtual Midi Synth”.

ΕΞΑΠΟΣΤΕΙΛΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ.mel

από

ρχιμανδρίτης Σίμων

της ερήμου πολίτης

Ο κύριος Σταματόπουλος μου έστειλε τα παρακάτω συνημμένα για ενημέρωση τυχόν ενδιαφερόμενων.

Σάββας Παπαδόπουλος

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Περιέχει όλα τα ανέκδοτα μαθήματα του Μπαλασίου Ιερέως του Νομοφύλακος όπως αυτά υπάρχουν στους κώδικές της ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ από τα χειρόγραφα του Παναγίου τάφου ΜΠΤ 703, 704, 705.

Αναλυτικά τα μαθήματα που περιέχονται στον Α τόμο: Αργά Κεκραγάρια κατ’ ήχον, Πολυέλεος <<Δούλοι Κύριον>> μετά κρατημάτων Α ήχος, Αργά Πασαπνοάρια του Όρθρου μετά κρατημάτων κατ’ ήχον, Ιδιόμελά του Τριωδίου μετά τον Ν Ψαλμον, Αργαί Τιμιωτέρες κατ’ ήχον, Αργές Δοξολογίες κατ’ ήχον μετά των Ασματικών, Ασματικά Τρισάγια σε ήχο Πλάγιου του Β, Πολυχρονισμοί μετά κρατημάτων.

Το βιβλίο θα έχει μέγεθος 17×24 ευανάγνωστη γραμματοσειρά για χρήση και στο αναλόγιο.

Ο Κ. Σταματόπουλος για να διευκολυνθεί για την έκδοση αυτή, εκδίδει το παραπάνω πόνημα με την μέθοδο των συνδρομητών.

Όποιος επιθυμεί και θέλει να συνδράμει παρακαλώ όπως επικοινωνήσει με τον ίδιο τον εκδότη  είτε με προσωπικό μήνυμα στο Ψαλτολόγιο είτε με στα παρακάτω τηλέφωνα : 2610009193 & 6936902180.

Η τιμή τής συνδρομής καθορίζεται στα 30 ευρώ ανά σώμα.

ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

stamatopoulos1 stamatopoulos2 stamatopoulos3 stamatopoulos4 stamatopoulos5 stamatopoulos6 stamatopoulos7

 

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ:

Αρχικά θα χρειαστεί να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε ένα από τα παρακάτω βοηθητικό πρόγραμμα που είναι δωρεάν.

1) Ή το πολύ καλό foxit Reader και μπορούμε να το κατεβάσουμε εδώ: https://www.foxitsoftware.com/pdf-reader/

2) ή το PDF-XChange Viewer από εδώ: http://www.tracker-software.com/product/pdf-xchange-viewer αν δεν το κατεβάσαμε ήδη γιατί το χρησιμοποιούμε και για να μετατρέπουμε τα pdf σε εικόνες για το OCR.

 

ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Αφού δημιουργήσουμε το pdf από το έγγραφο του Μελωδού κατά τα γνωστά. (Αρχείο -> Εκτύπωση -> doPDF ή άλλο), ανοίγουμε το pdf με το πρόγραμμα με το foxit Reader ή το PDF-XChange Viewer, που εγκαταστήσαμε στα ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ.

Αν δεν φαίνονται τα εργαλεία του για τους σελιδοδείκτες πατάμε στο μενού View->Navigation Panels->Bookmarks για το foxit reader ή στο μενού View -> Bookmarks για το PDF-XChange Viewer και εμφανίζονται στα αριστερά κάθετα.

Πάμε στην σελίδα για την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε σελιδοδείκτη, και στα εργαλεία Bookmarks πατάμε το κουμπί “Save the current view as a Bookmark” για το foxit ή το “New” για το PDF-XChange Viewer και στο πεδίο που εμφανίζεται σαν Untitled γράφουμε το όνομα του Σελιδοδείκτη.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για να κάνουμε όλους τους σελιδοδείκτες.

Τέλος αποθηκεύουμε το pdf έγγραφο από το μενού File -> Save η Save As..

Τώρα το pdf μας έχει και Σελιδοδείκτες!

Thanks to Daniel Grigoras (dani3l.grigoras@gmail.com),  we have the “Anastasimatarul de la Neamțu, 1943” in Melodos files!

Το Ρουμανικό Αναστασιματάριο “Anastasimatarul de la Neamțu, 1943”  μεταγραμμένο σε έγγραφα Μελωδού από τον Daniel Grigoras.

Anastasimatar Ojog.mel

 

 

 


Υπάρχουν κάποια ελεύθερα και αξιόλογα προγράμματα επαγγελματικών προδιαγραφών για να κάνετε εγγραφή αυτών που παίζει το Μελωδός.

Α) Για εγγραφή της οθόνης  σε ΒΙΝΤΕΟ και ΗΧΟ.

  1. Το καλύτερο, αν και λέει ότι στην ελεύθερη έκδοση εισάγει κάποιο υδατογράφημα είναι το https://www.videoproc.com/. και επιπλέον με πολλές ικανότητες μετατροπής και επεξεργασίας video και audio και το πιο φτηνό αν αγοραστεί.
  2. Πολύ καλό και εντελώς ελεύθερο για οποιαδήποτε χρήση: https://obsproject.com/. Η αρχική ρύθμιση είναι να πατήσετε στο “Πηγές” το + και να προσθέσετε το “Καταγραφή οθόνης”
  3. Ελεύθερο ή με αγορά για επαγγελματική χρήση: https://www.nchsoftware.com/capture/index.html. Η ρύθμιση που πρέπει να γίνει για να ηχογραφεί σωστά τον ήχο είναι από το μενού του “Tools -> Audio settings” όπου στην επιλέγουμε το Speakers και αποεπιλέγουμε το microphone.

Για δημιουργία μικρών αρχείων ρυθμίστε και στα δύο να καταγράφουν με 10 FPS (frames per second) και ρυθμό μετάδοσης video 1.000kbps που είναι υπεραρκετά για το Μελωδό.

Προγράμματα επί πληρωμή είναι τα επόμενα: το Total Recorder VideoPro, το Camtasia, ή το Captivate.

Β) ΓΙΑ εγγραφή μόνον ΗΧΟΥ.

1) Ένα πολύ απλό και καλό το SoundTap θα το βρείτε εδώ: https://www.nch.com.au/soundtap/

2) Για ηχογράφηση ήχου με δυνατότητες επεξεργασίας της ηχογράφησης, κορυφαίο είναι το Audacity . που είναι δωρεάν.

Όταν ανοίξει, στο παράθυρο του:

όπως φαίνεται και στην εικόνα, επέλεξε για συσκευή ήχου το “Windows WASAPI”. Αν έχεις XP επέλεξε το “Stereo Mix” ή “What U Hear” ή DirectSound.

Επέλεξε και για μικρόφωνο εγγραφής την έξοδο των ακουστικών ή των ηχείων.

Πάτησε την Εγγραφή για να ξεκινήσει η εγγραφή και αμέσως μετά βάλε το Μελωδό να παίζει. Μόλις τελειώσει το μέλος πάτησε το Στόπ για να σταματήσει η εγγραφή στο Audacity. Τα κενά μπορείς εύκολα να τα αφαιρέσεις από το τελικό αρχείο επιλέγοντας τα και κάνοντας διαγραφή.

Τέλος από το μενού Αρχεό του Audacity, επιλέγεις “Export Audio” για να αποθηκεύσεις στην μορφή που θέλεις τον ήχο. Μπορεί εδώ να σου ζητήσει να κατεβάσεις και τον κωδικοποιητή αν δεν τον έχει ήδη πχ Lame_enc.dll, ακολούθησε τις οδηγίες για να τον εγκαταστήσεις και να τον συνδέσεις με το Audacity.

2 τόμοι με τα κλασσικά μέλη της θείας Λειτουργίας.

Επιμελημένοι από τον οξύτατο Μελωδογράφο κύριο Βασίλη Κιαμηλίδη με άρτια μουσική εκτέλεση.

01 Θεία Λειτουργία μέχρι Άξιον εστίν. mel

02 Θεία Λειτουργία από Κοινωνικά ως τέλος .mel

Σάββας

Ένα κείμενο για την λιτανεία που κάνουμε εδώ στην Βηθλεέμ την ημέρα των Χριστουγέννων. Είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο γι αυτό δεν γράφω τις τυπικές διατάξεις. Ομως τα εγκώμια είναι κάτι που πρώτη φορά βγαίνει στην δημοσιότητα και ίσως ενδιαφέρει τους φιλακόλουθους. Εδώ τα ψέλνουμε δίγλωσσα και ευελπιστώ κάποια στιγμή να σας στείλω και την Αραβική εκδοχή τους. Ως τότε….καλή Σαρακοστή Χριστουγέννων.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΝ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ. mel

Πανηγυρικὸν λιτανείας Χριστουγέννων (μουσικὸ παράρτημα). pdf

M.SIMON

 

Ὁ Ἅγιος Σάββας ἔχει τὴν ἀνακομιδὴ στὶς 26 Οκτωβρίου με τὸ νέο ημερολόγιο και 13 με το παλαιό. Εορτάζεται δηλαδή την ίδια μέρα με το παλαιό όπως και το νέο ημερολόγιο, ὄπως γίνεται με ὄλους τους Αγίους που αγιοποιήθηκαν μετά την αλλαγή του ημερολογίου.

Μ. ΣΙΜΩΝ

ΔΟΞΑΣΤΙΚΑ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ . mel

Μουσικά Ανακομιδῆς Αγίου Σάββα. pdf

Λίγα ταπεινὰ μουσικὰ κείμενα γιὰ τὴν βιβλιοθήκη τοῦ Μελωδοῦ.

Καλὴ Μεγαλοβδομάδα καὶ καλὴ Ἀνάσταση.

M.SIMON

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΑΒΙΣΤΙ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΑΒΙΣΤΙ_page_1 ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ_page_1 Τῆ Ὑπερμάχω – إني أنا مدينتكِ Τῆ Ὑπερμάχω - إني أنا مدينتكِ_page_26 Τῆ Ὑπερμάχω - إني أنا مدينتكِ_page_27 Τῆ Ὑπερμάχω - إني أنا مدينتكِ_page_28

 

Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Φιλουμένου Ἀραβικό.mel

Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Φιλουμένου Ελληνικό.mel

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΑΒΙΣΤΙ.mel

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ.mel

Ἀπολυτίκιον Ἁγίων Νηπίων Ἀραβικό.mel

Ἀπολυτίκιον Ἁγίων Νηπίων Ελληνικό.mel

Ἀπολυτίκιον Βηθλεεμίτισσας Ελληνικό.mel

Ἀπολυτίκιον Προπατόρων – الاباء الاجداد.mel

Τῆ Ὑπερμάχω – إني أنا مدينتكِ.mel

KAI ΣΕ PDF

Ἀπολυτίκιον-Ἁγίου-Φιλουμένου-Ἀραβικό.pdf

Ἀπολυτίκιον-Ἁγίου-Φιλουμένου-Ελληνικό.pdf

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ-ΑΓΙΟΥ-ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΑΡΑΒΙΣΤΙ.pdf

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ-ΑΓΙΟΥ-ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ.pdf

Ἀπολυτίκιον-Ἁγίων-Νηπίων-Ἀραβικό.pdf

Ἀπολυτίκιον-Ἁγίων-Νηπίων-Ελληνικό.pdf

Ἀπολυτίκιον-Βηθλεεμίτισσας-Ελληνικό.pdf

Ἀπολυτίκιον-Προπατόρων-الاباء-الاجداد.pdf

Τῆ-Ὑπερμάχω-إني-أنا-مدينتكِ.pdf

 

2. Απολυτίκια στο Youtube

https://www.youtube.com/playlist?list=PLqV0yE_jKVIElCccO0Bf00iqPFx3Chy53

 

 

Το Αναστασιματάριο Ιωάννου είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που δίνεται με τον Μελωδό.

Απλά υπάρχει και εδώ, για την περίπτωση που τυχόν χαθεί.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑΤΑΡΙΟΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ.mel

Το Αναστασιματάριον Ιωάννου σε μορφή PDF επιμελημένο από τον κύριο Βασίλειο Κιαμηλίδη

Αναστασιματάριο Ιωάννου. pdf

 

Σᾶς στέλνω ἕνα μικρὸ δωράκι γιὰ τὴν διαδυκτιακὴ βιβλιοθήκη τοῦ Μελωδοῦ.

M.SIMON

Κύριε τῶν δυνάμεων, ἦχος πλ.β΄.mel – يا ربَّ القوّات شقيق اللحن الثاني (اللحن السادس)

Κύριε τῶν δυνάμεων, ἦχος γ΄.mel  – يا ربَّ القوّات اللّحن الثالث

ΚΥΡΙΕ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.pdf

Σᾶς στέλνω ἕνα μικρὸ δωράκι γιὰ τὴν διαδυκτιακὴ βιβλιοθήκη τοῦ Μελωδοῦ. Τὰ μουσικὰ κείμενα τῆς Ἱερᾶς μονῆς Σίμωνος Πέτρας ναὶ μεν ἔχουνε copyright ὅμως δὲν ἀπαγορεύουνε τὴν ἀναδημοσίευση, ὄπως καὶ ὄλες οἱ παλιὲς μουσικὲς ἐκδόσεις. Εὐχομαι τὰ καλύτερα.

M.SIMON

Ἁγνὴ Παρθένε.mel -.عذراءُ يا أمَّ الإلهْ

ΑΓΝΗ ΠΑΡΘΕΝΕ.pdf – عذراءُ يا أمَّ الإلهْ

Από M. SIMON PETER

Ἀπολυτίκιον Χριστουγέννων – طروبارية عيد الميلاد المجيد

Ἀπολυτίκιον Χριστουγέννων Ελληνικό σύντομο – طروبارية عيد الميلاد المجيد

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε και να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας Γραμματοσειρές διαφόρων τεχνοτροπιών, πολυτονικές, με στολίδια και άλλα πολλά.

http://www.telebit.gr/dnlds/bfonts.htm

http://www.polytoniko.org/fonts.php?newlang=el&font=Palatino+Linotype&right=no

http://www.greekfontsociety.gr/pages/gr_typefaces1.html

https://www.fontstock.net/

http://www.dafont.com/

 http://users.teilar.gr/~g1951d/

http://www.music-notation.info/en/compmus/musicfonts.html

http://www.russellcottrell.com/greek/fonts.asp

 

Σᾶς στέλνω ἕνα ταπεινό χριστουγενιάτικο δωράκι γιά τὴν βιβλιοθήκη τοῦ Μελωδοῦ. 
Εἶναι ἕνα σύντομο Χερουβικό τοῦ Δημητρίου Μοῦρ.
Εὔχομαι τὰ καλύτερα γιὰ τὸ νέο ἕτος.

Στὰ μοναστήρια στὶς γιορτές μετά ἀπό τὸ γεύμα ψἐλνουμε τὸ Ἄξιον Εστί ἤ τὴν καταβασία τῆς ἐννάτης ἄν εἶναι Δεσποτική – Θεομητορική ἑορτή. 
Χρειάστηκε νὰ φτιάξω κάτι στὸν μελωδό γιὰ τὴν Λαύρα τοῦ Ἁγίου Σάββα. Σᾶς τὸ στέλνω γιά ἀνάρτηση στὴν βιβλιοθήκη τοῦ Μελωδοῦ.
Θὰ χαρῶ ἄν φανεῖ χρήσιμο σε ὀποιονδήποτε.
M.SIMON
Έγινε μικρή επεξεργασία στην ηχητική απόδοση για το Μελωδό από τον Βασίλη Κιαμηλίδη.

Από M. SIMON PETER

1) Σε έγγραφα Μελωδού

01 ΗΧΟΣ Α – 1 -ΤΩ ΣΑΒΒΑΤΩ ΕΣΠΕΡΑΣ.mel

01 ΗΧΟΣ Α – 2 – ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟΝ.mel

01 ΗΧΟΣ Ά – 3 -ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΑΙΝΟΙ.mel

02 ΗΧΟΣ B ΑΡΑΒΙΣΤΙ.mel

02 ΗΧΟΣ Β΄ – ΕΞΑΠΟΣΤΕΙΛΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.mel

Τρις κανονικές γραμματοσειρές με στυλ Βυζαντινό για να εμφανιστεί το έγγραφο Μελωδού στην πρωτότυπη του μορφή. Για να χρησιμοποιηθούν αποσυμπιέστε τες μέσα στον φάκελλο Fonts των Windows: Γραμματοσειρές Βυζαντινές

 

2) Σε pdf

ΗΧΟΣ Α – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ & ΟΡΘΡΟΣ – اللحن الأول

HXOΣ Β ΑΡΑΒΙΣΤΙ

 

3) Μαθήματα. Αναστασιματάριο Ήχος Α σε Αραβικά (και Ελληνικά).

https://www.youtube.com/playlist?list=PLqV0yE_jKVIESut_kSjC5cY2NmcKevEQ9

4) Μαθήματα. Αναστασιματάριο Ήχος Β σε Αραβικά (και Ελληνικά).

https://www.youtube.com/playlist?list=PLqV0yE_jKVIEkzreOfI_JYQTybwnagUsa

 

5) Μαθήματα Βυζαντινής σε Ελληνικά και Αραβικά

Μαθήματα Βυζαντινής μουσικής από την Βηθλεέμ στα Ελληνικά και Αραβικά.
1) Μαθήματα σε βίντεο
2) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ.pdf (ενημέρωση 31-3-15)
3) Τα μαθήματα σε Μελωδό:ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΛΗΝΟΑΡΑΒΙΚΟ.mel (ενημέρωση 31-3-15)
Αραβική γραμματοσειρά που προτείνει ο συγγραφέας για το βιβλίο Μελωδού (δεν είναι απαραίτητη στα Win 7 και άνω. Θέλει αποσυμπίεση).
Arabic Transparent Bold

Αφού εξάγεις το έγγραφο σε μορφή pdf  όπως περιγράφει το προηγούμενο άρθρο, μετέτρεψε το pdf σε doc με την βοήθεια ενός προγράμματος μετατροπής pdf σε doc. Υπάρχουν πολλά free στο internet. Αναζήτησε τα με το: pdf   to  doc.

Πολλές φορές χρειάζεται μία συλλογή εικόνων να την μετατρέψουμε σε ένα αρχείο μορφής pdf είτε για να μην είναι σκόρπιες, είτε για να τις βλέπουμε σε pdf.

Π.χ. μπορεί να εξάγεις ενα έγγραφο Μελωδού σε εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης έτσι ώστε κατόπιν να τις επεγεργαστείς επιπλέον με κάποιο άλλο πρόγραμμα πχ το PhotoShop για να τις μετατρέψεις πχ σε συμβατή μορφή με το CMYK χρωματικό σύστημα ή να προσθέσεις άλλα εφέ στο κείμενο που δεν μπορείς να βάλεις με το Μελωδό.

Τέλος όλες αυτές τις εικόνες θέλεις να τις εννοποιήσεις σε ένα έγγραφο μορφής pdf για να μην είναι σκόρπιες ή για άλλο λόγο.

Υπάρχουν εκεί έξω πολλά δωρεάν προγράμματα για να το κάνεις.

Πχ το πολύ απλό και εύχρηστο Images2PDF που θα το βρείς εδώ http://www.pdfforge.org/images2pdf

ή το πολυεργαλείο για πολλές ακόμη δουλειές με pdf pdFill που θα το βρείς εδώ http://www.pdfill.com/.

Η χρήση του πρώτου είναι πολύ απλή, ενώ για το δεύτερο από το pdFill PDF Tools που βγάζει εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας, επιλέγεις το Convert PDF to Images.

Τα παρακάτω ισχύουν και για όλα τα προγράμματα (πχ το Word) και όχι μόνο για το Μελωδό.

Για να μετατρέψεις τα έγγραφα του Μελωδού σε μορφή pdf, πρέπει να έχεις εγκαταστημένο στον υπολογιστή σου ένα πρόγραμμα εκτυπωτή pdf.

Αν έχεις τα Windows 10, υπάρχει ήδη εγκατεστημένος εκτυπωτής pdf με το όνομα “Microsoft Print to pdf”. Αλλιώς πρέπει να εγκαταστήσεις έναν.

Υπάρχουν πολλά δωρεάν τέτοια προγράμματα όπως

το Foxit Reader από εδώ: https://www.foxitsoftware.com/pdf-reader/

το pdFill που το βρίσκεις εδώ http://www.pdfill.com/

το CutePDF Writer που το κατεβάζεις από εδώ: https://www.cutepdf.com/products/cutepdf/writer.asp

ή το doPDF το κατεβάσεις από εδώ: http://www.dopdf.com

Μετά την εγκατάσταση του για να μετατρέψεις ένα έγγραφο Μελωδού σε pdf κάνεις τα παρακάτω από το πρόγραμμα του Μελωδού με ανοιχτό το μουσικό έγγραφο:

1) Από το μενού Αρχείο επιλέγεις Εκτύπωση.

2) Στην φόρμα που ανοίγει ορίζει ως Εκτυπωτή το “Microsoft Print to pdf” ή το CutePDF Writer  ή το doPDF ή το pdFill ή το Foxit Reader PDF Printer ή όποιον άλλο εγκατέστησες, και από τις Ιδιότητες ορίζεις το Resolution στα dpi που θέλεις κλπ και πατάς ΟΚ.

Αν θέλεις επαγγελματική εκτύπωση θα ορίσεις Resolution στα 1200 dpi τουλάχιστον.

Αν θέλεις το pdf μόνο για προβολή στον υπολογιστή και να ανοίγει γρήγορα, θα ορίσεις Resolution στα 300 dpi.

3) Μετά εμφανίζεται μία φόρμα όπου ορίζεις την θέση αποθήκευσης του αρχείου pdf και πατάς ΟΚ.

Το μουσικό έγγραφο σε μερικά δευτερόλεπτα θα μετατραπεί σε pdf και θα αποθηκευτεί στην θέση που όρισες απ’ όπου μπορείς να το ανοίξεις.

Με την επερχόμενη έκδοση 2014 ξεκινάει η μετάφραση του Μελωδού σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου.

Όποιος κατέχει καλά κάποια γλώσσα και την μουσική ορολογία στην γλώσσα και θέλει να μετάσχει στην μετάφραση ας αποστείλει μήνυμα στο info@melodos.com με θέμα:  Μετάφραση στην . . .

Θα λάβει μια ειδική έκδοση του Μελωδού με την οποία η διαδικασία μετάφρασης απλοποιείται πολύ, αφού το μόνο που έχει να κάνει είναι να κάνει κλικ πάνω στα διάφορα εργαλεία (μενού, εικονίδια, ετικέτες κλπ του Μελωδού) και στην φόρμα που ανοίγει να παραθέτει απλώς την μετάφραση του εμφανιζόμενου Ελληνικού κειμένου.

Η δυσκολότερη εργασία είναι η μετάφραση του Βοηθήματος του Μελωδού.

Frații din România au tradus manualul versiunii​​ 3 a programului Melodos 2013 gratuit pentru toți românii​​.

Αδερφοί από την Ρουμανία μετέφρασαν το βοήθημα του Μελωδού 2013 έκδοση 3 δωρεάν για όλους τους Ρουμάνους. Τούς ευχαριστώ για την προσφορά τους.

manual melodos 2013 v3 romaneste

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ:

Για να μετατραπεί ένα μουσικό έγγραφο από μορφή pdf σε Μελωδό, πρέπει πρώτα να μετατραπούν όλες οι σελίδες του σε εικόνες και κατόπιν να τροφοδοτηθεί το OCR του Μελωδού με αυτές τις εικόνες μία-μία ώστε να τις αναγνώσει και να τις μετατρέψει σε κείμενα του Μελωδού.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται κάποιος για να κάνει αυτή την δουλειά είναι ένα πρόγραμμα μετατροπής του pdf σε εικόνες.

Υπάρχουν αρκετά δωρεάν τέτοια προγράμματα όπως πχ το πολύ καλό PDF-XChange Viewer (το χρησιμοποιούμε και για να κάνουμε σελιδοδείκτες στα pdf) που μπορεί κάποιος να το κατεβάσει από την σελίδα http://www.tracker-software.com/product/pdf-xchange-viewer ή το pdFill που κάνει και πολλές άλλες δουλειές με τα εργαλεία του από την σελίδα http://www.pdfill.com/.

Αφού το κατεβάσεις το εγκαθιστάς στον υπολογιστή σου.

 

ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Αν δουλέψεις με το PDF-XChange, ανοίγεις όποιο έγγραφο pdf θέλεις να μετατρέψεις σε εικόνες και πάς στο μενού File -> Export -> Export to Image. Στην φόρμα που ανοίγει επιλέγεις 1)  για Image Τype το PNG (είναι η καλύτερη συμπιεσμένη μορφή και δεν έχει απώλειες όπως έχει το jpeg).   2)  Ορίζεις την θέση προορισμού των εικόνων στο Destination Folder και  3)  Στο Resolution επιλέγεις 300 dpi. (για καλύτερη ακρίβεια σε αυτό δες τις οδηγίες του Βοηθήματος του Μελωδού για το OCR).

Αν δουλέψεις με το pdFill ανοίγεις το pdFill PDF Tools (βγάζει εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας), και επιλέγεις το “Convert PDF to Images” και στην φόρμα που ανοίγει 1) επιλέγεις το αρχείο pdf, 2) το resolution στα 300 dpi, 3) μορφή αρχείου εικόνας το PNG, 4) χρώμα 24 bit ή 1 bit αν δέχεται το έγγραφο (ανάλογα μετά από δοκιμή).

Έτσι μετατρέπεις το pdf σε εικόνες με τις οποίες θα τροφοδοτήσεις το OCR του Μελωδού μία-μία ώστε να τις μετατρέψει σε κείμενο Μελωδού.

———————————————————————————-

Μετατροπή από doc σε Μελωδό.

Yπάρχουν πολλά προγράμματα συγγραφής Βυζαντινής μουσικής που αποθηκεύουν σε μορφή doc, επειδή δουλεύουν με βάση το Word.

Αν λοιπόν το αρχικό έγγραφο είναι σε μορφή doc πρέπει να το μετατρέψεις πρώτα σε μορφή pdf και κατόπιν να ακολουθήσεις τις ανωτέρω οδηγίες. Για μετατροπή του doc σε pdf δες στο άρθρο Εξαγωγή εγγράφων σε μορφή pdf που ισχύει για όλα τα προγράμματα.


Από εδώ παραπέμπεσθε σε άλλα sites ή forums στα οποία έχουν ανέβει από Μελωδογράφους έγγραφα και βιβλία Μελωδού και pdf κατασκευασμένα με τον Μελωδό και άλλα σχετικά με το Μελωδό θέματα.

Στο Φόρουμ του Μελωδού

Μουσικά έγγραφα και βιβλία γραμμένα με το Μελωδό

Στο Ψαλτολόγιο

Σύντομον Δοξαστάριον Πέτρου του Πελοποννησίου

Αναστασιματάριον Κων/νου Πρίγγου

Μουσικὰ Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καὶ Παύλου

Μουσικὰ Ἰσαποστόλων Κωνσταντίνου καὶ Ἑλένης

Μουσικὰ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου

Μακάριος ανήρ

Άξιον εστίν βαρέος ήχου

Ανοιξαντάρια Θεοδώρου Φωκαέως Ήχος Πλ. Δ’

Συλλογή των λεγομένων “Δογματικών” Θεοτοκίων

Οδηγός σύντομων προσομοίων

Δοξολογία Β΄ήχου Βαλασίου Ιερέως

Σύντομα ευλογητάρια

Συντεταγμένες ακολουθίες από Βασίλειο Κιαμηλίδη και άλλους

Συνθέσεις μελών από Χρήστο Τσακίρογλου

Συνθέσεις μελών από Κων/νο Βαγενά

«Στιχολόγιον» υπό Απ. Παπαχρήστου

Αναστασιματάριο  (Ιωάννου Πρωτοψάλτου)

Παραγωγή διαστημάτων ακριβείας

Η κλίμακα του βαρέος διατονικού ήχου

Το πρόγραμμα Μελωδός

Έκδοση επίδειξης του αναβαθμισμένου Χρυσού Μελωδού 2012 (δωρεάν)

Μελωδός ή Βυζαντινή Κάλαμος …

 

Μέσα σε άλλα φόρουμ έχουν αναρτήσει πολλοί που γράφουν με το πρόγραμμα Μελωδός.

Όποιος θέλει να αναρτηθεί η παραπομπή σε κάποιο έργο του ας στείλει e-mail.

Στην περιοχή αυτή να ανεβαίνουν μόνο μουσικές γραμματοσειρές και οι αποκλίσεις τους από Μελωδογράφους κατασκευαστές γραμματοσειρών. Για τα πνευματικά τους δικαιώματα δες το κεντρικό άρθρο της Βιβλιοθήκης.

Μετάβαση στην κεντρική σελίδα του site Επικοινωνία: info@melodos.com