Μετατροπή pdf ή doc σε έγγραφα Μελωδού

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ:

Για να μετατραπεί ένα μουσικό έγγραφο από μορφή pdf σε Μελωδό, πρέπει πρώτα να μετατραπούν όλες οι σελίδες του σε εικόνες και κατόπιν να τροφοδοτηθεί το OCR του Μελωδού με αυτές τις εικόνες μία-μία ώστε να τις αναγνώσει και να τις μετατρέψει σε κείμενα του Μελωδού.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται κάποιος για να κάνει αυτή την δουλειά είναι ένα πρόγραμμα μετατροπής του pdf σε εικόνες.

Υπάρχουν αρκετά δωρεάν τέτοια προγράμματα όπως πχ το πολύ καλό PDF-XChange Viewer (το χρησιμοποιούμε και για να κάνουμε σελιδοδείκτες στα pdf) που μπορεί κάποιος να το κατεβάσει από την σελίδα http://www.tracker-software.com/product/pdf-xchange-viewer ή το pdFill που κάνει και πολλές άλλες δουλειές με τα εργαλεία του από την σελίδα http://www.pdfill.com/.

Αφού το κατεβάσεις το εγκαθιστάς στον υπολογιστή σου.

 

ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Αν δουλέψεις με το PDF-XChange, ανοίγεις όποιο έγγραφο pdf θέλεις να μετατρέψεις σε εικόνες και πάς στο μενού File -> Export -> Export to Image. Στην φόρμα που ανοίγει επιλέγεις 1)  για Image Τype το PNG (είναι η καλύτερη συμπιεσμένη μορφή και δεν έχει απώλειες όπως έχει το jpeg).   2)  Ορίζεις την θέση προορισμού των εικόνων στο Destination Folder και  3)  Στο Resolution επιλέγεις 300 dpi. (για καλύτερη ακρίβεια σε αυτό δες τις οδηγίες του Βοηθήματος του Μελωδού για το OCR).

Αν δουλέψεις με το pdFill ανοίγεις το pdFill PDF Tools (βγάζει εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας), και επιλέγεις το “Convert PDF to Images” και στην φόρμα που ανοίγει 1) επιλέγεις το αρχείο pdf, 2) το resolution στα 300 dpi, 3) μορφή αρχείου εικόνας το PNG, 4) χρώμα 24 bit ή 1 bit αν δέχεται το έγγραφο (ανάλογα μετά από δοκιμή).

Έτσι μετατρέπεις το pdf σε εικόνες με τις οποίες θα τροφοδοτήσεις το OCR του Μελωδού μία-μία ώστε να τις μετατρέψει σε κείμενο Μελωδού.

———————————————————————————-

Μετατροπή από doc σε Μελωδό.

Yπάρχουν πολλά προγράμματα συγγραφής Βυζαντινής μουσικής που αποθηκεύουν σε μορφή doc, επειδή δουλεύουν με βάση το Word.

Αν λοιπόν το αρχικό έγγραφο είναι σε μορφή doc πρέπει να το μετατρέψεις πρώτα σε μορφή pdf και κατόπιν να ακολουθήσεις τις ανωτέρω οδηγίες. Για μετατροπή του doc σε pdf δες στο άρθρο Εξαγωγή εγγράφων σε μορφή pdf που ισχύει για όλα τα προγράμματα.


You can leave comments by clicking here, leave a trackback at https://melodos.com/bibliothiki/wp-trackback.php?p=689 or subscribe to the RSS Comments Feed for this post.