Προσθήκη νέων οργάνων και φωνών στο Μελωδό

Ως γνωστόν το Μελωδός παράγει τον ήχο χρησιμοποιώντας την συσκευή midi των Windows με το όνομα “Microsoft GS Wavetable Synth”. Αυτό μπορεί να το δει ο χρήστης του Μελωδού αν πάει στο μενού “Έξοδος ήχου -> Σύνδεση φωνών-οργάνων-συσκευών midi”, και δει την λίστα “επιλογή συσκευής εξόδου midi”.

Αν και αυτή η συσκευή έχει τα 128 στάνταρ όργανα midi, ικανοποιητικά για παραγωγή βασικών ήχων, όμως μπορεί κάποιος να έχει απαιτήσεις για παραγωγή ακουσμάτων από όργανα που δεν εμπεριέχει αυτή η συσκευή και πολύ ποιοτικότερων. Για παράδειγμα ούτι ή σάζι, κανονάκι κλπ.

Αυτό είναι εφικτό να γίνει, χρησιμοποιώντας για παραγωγή της φωνής από το Μελωδό, όχι του κλασσικό “Microsoft GS Wavetable Synth”, αλλά  ένα άλλο συνθέτη φωνής midi (synthesizer ή sambler) στον οποίο έχει φορτώσει τα λεγόμενα sound fonts που είναι ήχοι διαφόρων επιθυμητών οργάνων. Υπάρχουν πολλά τέτοια αρχεία με κατάληξη .sf2 με ποικίλα όργανα και υψηλής ποιότητας ελεύθερα για κατέβασμα.

Όμως, πρώτα το βασικό είναι η εγκατάσταση μιας συσκευής στα windows που φορτώνει αυτά τα αρχεία και συνδεόμενη με το Μελωδό δέχεται και μετατρέπει τις εντολές midi του Μελωδού σε ήχο.

Οι συσκευές αυτές είναι προγράμματα που μπορεί να αγοράσει κάποιος, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και ελεύθερες για κατέβασμα.

Μία τέτοια συσκευή προτείνουμε εδώ με απλές οδηγίες για την εγκατάσταση και το φόρτωμα των αρχείων ήχων .sf2 πάνω της.

Η συσκευή λέγεται VirtualMIDISynth και μπορείτε την κατεβάσετε από εδώ: https://virtualmidisynth.en.lo4d.com/windows

Μετά την εγκατάσταση την ανοίγετε και φορτώνετε με το + το(τα) αρχεία sound font που και αυτά μπορείτε να τα βρείτε αναζητώντας τα ως αρχεία με κατάληξη .sf2. Μια σελίδα που παρέχει δωρεάν τέτοια αρχεία είναι: https://coolsoft.altervista.org/en/virtualmidisynth

Μετά ανοίγεται το Μελωδό με το μουσικό έγγραφο και από την φόρμα “Έξοδος ήχου -> Σύνδεση φωνων-οργανων-συσκεών” επιλέγεται για Συσκευή εξόδου midi την “Virtual Midi Synth”.


You can leave comments by clicking here, leave a trackback at https://melodos.com/bibliothiki/wp-trackback.php?p=44612 or subscribe to the RSS Comments Feed for this post.