Όλες οι ακολουθίες καθε ημέρα με ηχητικά βοηθήματα παραδοσικών Ψαλτών.
Με ποικιλία τυπικών από το ΤΜΕ μέχρι το ΤΑΣ
Το Ημερολόγιο είναι δυναμικό και έχει γραφική απεικόνιση ημερών Σελήνης και νηστειών/καταλύσεων για κάθε ημέρα.
Η διαβάθμιση ισχύος των φαγητών είναι:
1.Κρεατικά (Αίμα κόκκινο και ζεστό)
2.Γαλακτοκομικά (Αίμα κόκκινο και ζεστό)
3.Ψάρια (Αίμα κόκκινο και κρύο)
4.Λαδερά-θαλασσινά (Αίμα άσπρο και κρύο)
5.Αλάδωτα-αυστηρή νηστεία
Tρώμε τα είδη που φαίνονται στην εικόνα κάθε ημέρας και όσα έπονται σύμφωνα με την παραπάνω διαβάθμιση ισχύος και νηστεύουμε τα προηγούμενα είδη της διαβάθμισης.
Το νόημα της νηστείας είναι κυρίως πνευματικό. Που σημαίνει, ότι έχει σκοπό την εγκράτεια από τα πάθη, ελαττώματα, κακίες, αποχή της αμαρτίας, μετάνοια και συντριβή, χαλύβδωση του χαρακτήρος, ισχυροποίηση της θελήσεως και απόκτηση αρετών. Η νηστεία από τις τροφἐς είναι το μέσον για την επιτυχία του σκοπού. Νηστεία λοιπόν από πάθη και από τροφές.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Για τις ακολουθίες το κύριο σώμα κειμένων λήφθηκε από την http://glt.goarch.org και christopherklitou.com
Ως οδηγός Τυπικού χρησιμοποιήθηκε το "Σύστημα Τυπικού" του π. Κων/νου Παπαγιάννη, το Τ.Μ.Ε. κ.α.
Τα ηχητικά με κύριο όγκο του Πρωτοψάλτου Στανίτσα και άλλων λήφθηκαν από το Ψαλτολόγιο https://analogion.com/ και άλλα site Βυζαντινής μουσικής.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ!
1) Για να προστατευτούν τα μάτια από την UV ακτινοβολία της οθόνης (μέχρι και 99%! αν η οθόνη είναι OLED), ρυθμίστε στην εργαλειοθήκη των τελικών κειμένων μαύρο το υπόβαθρο και κίτρινα τα γράμματα του Χορού.
2) Για να εκτυπώσετε τα κείμενα, κάντε πρώτα άσπρο το υπόβαθρο και μαύρα τα γράμματα, και χρησιμοποιήστε τον Mozilla, όχι όμως τον Chrome ή τον Edge γιατί εκτυπώνει και την εργαλειοθήκη. Και φυσικά όταν στέλνετε εκτύπωση δεν πρέπει η Εργαλειοθήκη να φαίνεται.
3) Για να μετατρέψετε τα κείμενα σε PDF στα Windows, απλά κάντε εκτύπωση αλλά σε pdf εκτυπωτή πχ στον "Microsoft Print To PDF", και πάλι από Mozilla ή τον Edge, οχι τον Chrome γιατι εκτυπώνει και την Εργαλειοθήκη. Αν δεν έχετε εκττυπωτή pdf, υπάρχουν πολλοί δωρεάν που μπορείτε να βρειτε στο internet, πχ "Foxit", "PDFill", "doPdf" κλπ και να εγκαταστήσετε.
4) Για να μετατρέψετε σε PDF στο Android, εγκαταστήστε από το «Play store» το «Web To PDF Converter», και αφού ανοίξετε από αυτό την σελίδα της Ακολουθίας κάντε την PDF.
5) Μπορείτε απο (τα Windows) τον mozila, Chrome, Edge, να κάνετε αποθήκευση της σελίδας για να την έχετε και εκτός σύνδεσης χωρίς να την μετατρέπετε σε PDF.
6) Από την εργαλειοθήκη κειμένων μπορείτε να αλλάξετε μέγεθος γραμμάτων, αποστάσεις γραμμών, χρώματα κλπ.
7) Στην εργαλειοθήκη των κειμένων υπάρχει και ένα εικονίδιο με Μεγάφωνο. Όταν είναι ενεργοποιημένο τότε εμφανίζονται στο κείμενο κουμπιά με ηχητικά ψαλτών (Στανίτσας κλπ.) που πατώντας τα εκτελούν το ανάλογο με το κείμενο ηχητικό απόσπασμα. Αν το πατήσετε δεν εμφανίζονται για να είναι καθαρό το κείμενο ώστε να το στείλετε εκτύπωση η pdf η αποθήκευση.
////////////////////
Ευχαριστώ τον Θεό που με δυναμώνει να ολοκληρώσω αυτό το έργο.
Με τις "Ακολουθίες" του "Μελωδού" οι ψάλτες, οι αναγνώστες, μα και κάθε ενδιαφερόμενος φιλακόλουθος, έχουν πλήρεις, όλες τις ακολουθίες της ημέρας, τακτικές και έκτακτες, κάθε ημέρα, όλο τον χρόνο! Eσπερινούς, όρθρους, Ώρες, θείες Λειτουργίες, Απόδειπνα κλπ!
Χωρίς την ανάγκη χρήσης οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος ή βιβλίου όπως Τυπικό, Εγκόλπιο, Ωρολόγιο, Απόστολο, Ψαλτήριο κλπ!
Με την ευκολία για τους αρχάριους και μη να ακούνε την εκτέλεση κάθε μέλους από έγκριτους ιεροψάλτες της Εκκλησίας. Γιατί κυρίως η μνημοτεχνική ήταν αυτή που διέσωσε και καλιέργησε και μετέφερε την ψαλμωδία για 2000 χρόνια μέχρι την εποχή μας και δευτερευόντως τα μουσικά κείμενα όταν μάλιστα αυτά εφευρέθηκαν κατα τον 10 αιώνα αλλά έγιναν έυληπτα για πολλούς μετά τον 17ο αιώνα με την απλούσευση και ανάλυση της μουσικής σημειογραφίας που μέχρι τότε ήταν "σφηνοειδής" μνημοτεχνική και απροσπέλαστη στους πολλούς και όλοι οι ψάλτες ψέλνανε κυρίως από μνήνης ακόμα και οι ελάχιστοι εγκρατείς της παλαιογραφίας που τα συμβολικά και αόριστα σύμβολα τα μετατρέπανε μνημοτεχνικά σε νότες και χρόνους.Γι αυτό και ο καλύτερος ψάλτης είναι αυτός που άκουσε από παλαιότερο καλό ψάλτη και κατέγραψε μνημονικά τις μουσικές εκφράσεις.
Εδώ λοιπόν θα βρούμε μία διευκόλυνση με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας προς δόξαν Θεού!
Γιατί όλα είναι δώρα του Θεού, και είναι στο χέρι μας να τα χρησιμοποιούμε σωστά ή λάθος.
με μεράκι και αγάπη
π.ΣΠ
Γιά τυχόν λάθη ή παραλήψεις ενημερώστε εδώ:
Επικοινωνία: info@melodos.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το ιστολόγιο και ότι υπάρχει εδώ μέσα δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά απολύτως.
Γίνε δωρητής της ιστοσελίδας
Μετάβαση στην κεντρική σελίδα του site