Στην περιοχή αυτή γίνεται ανάλυση για διάφορες απόψεις σε σύγχρονα και επίκαιρα πνευματικά και επιστημονικά θέματα, και που επειδή μας απασχόλησαν σε διάφορες χρονικές περιόδους αναγκαστήκαμε να μελετήσουμε και να συλλέξουμε τα πορίσματα με γνώμονα την αλήθεια, την αποφυγή του ψεύδους, της παραπλάνησης και της σκοπιμότητας που πολλές φορές γίνεται δήθεν για καλό σκοπό.

Η φυσική και τεχνολογική έρευνα έχει πεπερασμένο φράγμα που λέγεται ορατός και αισθητός κόσμος. Η πνευματική έρευνα αφορά τις εσώτερες αναζητήσεις του ανθρώπου που ξεπερνούν τον αισθητό κόσμο και δεν έχουν πεπερασμένο όριο. Η φυσική έρευνα στηρίζεται στους φυσικούς νόμους, παραδοχές, κανόνες, θεωρήματα και τις συμβάσεις που κάνουν οι ερευνητές στα ανάλογα πεδία έρευνας. Η έρευνα εκεί δεν ενδιαφέρεται ούτε απασχολείται ουσιαστικά με τα βασικά ερωτήματα της ζωής. Και αν κάποιοι τομείς όπως η φιλοσοφία φαίνεται να απασχολούνται με κάποια τέτοιας μορφής ερωτήματα, η αλήθεια είναι ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έδωσαν ούτε είναι δυνατόν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στους ενδιαφερόμενους, αλλά μάλλον στηρίζονται σε ανθρώπινες σκέψεις που περιορίζονται από το αδιαπέραστο φράγμα της ανθρώπινης ατέλειας. Γι αυτό μάλλον περισσότερο εξιστορούν τις διάφορες σχολές και απόψεις τους ως προς τα ερωτήματα της αναζήτησης παρά προσεγγίζουν ουσιαστικά στην απάντηση των επειγόντων υπαρξιακών ή άλλων επειγόντων ερωτημάτων. Πάλι άλλες φορές η ανθρώπινη μικρότητα εφευρίσκει υποκατάστατα ως απαντήσεις στα θεμελιώδη πανανθρώπινα ερωτήματα. Έτσι σήμερα μπορεί να συναντήσεις κάποιος λαμπρούς και καταξιωμένους επιστήμονες στον τομέα τους, που αφιερώνουν όλες τις πνευματικές και σωματικές δυνάμεις τους εκεί, και που όμως στο βάθος διαπιστώνει κάποιος ένα μεγάλο κενό και άγνοια σε άλλα θεμελιώδη ερωτήματα που αγωνιούν να καλύψουν με το ολοκληρωτικό δόσιμο στον τομέα τους και την αναζήτηση κοινωνικής καταξίωσης από εκεί που βεβαίως είναι φως αλλά με ημερομηνία λήξης! Δυστυχώς αυτοί οι λαμπροί κατά τα άλλα επιστήμονες δεν έχουν να απαντήσουν ούτε μια λέξη για την μετά τον τάφο ζωή και συνέχιση της ύπαρξης. Αυτό εμείς το θεωρούμε κακό και καλούμε σε εγρήγορση όσους θέλουν να πραγματωθούν ως αληθινές ανθρώπινες υπάρξεις. Σε εγρήγορση διότι πλέον στον κόσμο δεν υπάρχει το ρεύμα της πίστης που μπορεί να παρασύρει εκόντα-άκοντα κάποιον και έστω και έτσι να αρχίσει να ρωτά και να αναζητά για την αληθινή πνευματική του ύπαρξη, αντίθετα το ρεύμα είναι της αθεΐας, της άρνησης, και της ειρωνικής στάσης απέναντι στις λέξεις θεός και αιωνιότητα, υποκρισία στο μεγαλείο της, σαν να ακούνε άγνωστες λέξεις που ποτέ πριν δεν υπήρξαν.

Ειδικά βέβαια για εμάς του Ορθόδοξους χριστιανούς μια επιπλέον εμβάθυνση στο μυστήριο του Χριστού και της Εκκλησίας είναι απαραίτητη ως πράξη αληθινής και βιωματικής μετοχής σε αυτά που πιστεύουμε και όχι μόνο θεωρητικής αποδοχής ενός υπέρτατου όντος, διότι ως γνωστόν όπως λένε και οι μεγάλοι πατέρες της εκκλησίας "Εκτός της εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία", με την έννοια εκτός της μετοχής των μυστηρίων της εκκλησίας και της πνευματικής αναγέννησης του ανθρώπου, σύμφωνα με τον λόγο του Χριστού "εάν δεν γεννηθεί ο άνθρωπος δι ύδατος και πνεύματος δεν δύναται να εισέλθει στην βασιλεία των ουρανών".

Η εδώ έρευνα κινούμενη σε άλλη τροχιά, αφενός δεν απορρίπτει οποιαδήποτε επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποδεδειγμένη θεώρηση των πραγμάτων σε επιστημονικό και φυσικό επίπεδο, αντίθετα θεωρεί υποχρέωση της να την χρησιμοποιεί εφόσον είναι αληθινή. Αφετέρου δε προσεγγίζει τα πνευματικά θέματα με βάση τον αιώνιο λόγο του θεού που φανερώνεται μέσα από τις διδασκαλίες του Ευαγγελίου και των γραφών και την παράδοση της Εκκλησίας και τους ιερούς συγγραφείς της. Ο λόγος είναι απλός. Η πίστη ότι ο θεός έγινε άνθρωπος για να μεταδώσει στον άνθρωπο την αιώνια ζωή με το Σώμα και το Αίμα Του αλλά και μέσα από την διδασκαλία, την ζωή και το έργο του, την παρακαταθήκη του και τέλος τον τρόπο εξόδου του από τον ορατό αυτό κόσμο και τις επαγγελίες του, ότι δεν θα φύγει αλλά θα στείλει και μεγαλύτερη βοήθεια, παράκλητο άλλο, το Πνεύμα της αληθείας που θα αποκαλύψει και θα οδηγήσει εις πάσαν αλήθειαν ανοίγοντας τον νου στην κατανόηση όσων είπε και έπραξε στην επί γης παρουσία του.

Επειδή όμως ο αυτοσχεδιασμός στα πνευματικά θέματα είναι επικίνδυνα στους αγύμναστους, και η πλάνη και η απάτη παραμονεύουν για να πλανέψουν τον άνθρωπο και τελικά να τον οδηγήσουν σε μονοπάτια άβατα, θα καταθέτουμε λιγότερο την άποψη μας και περισσότερο τις απόψεις αγίων και μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας, και αφετέρου τεκμηριωμένες και αποδεδειγμένες μόνο απόψεις του οποιουδήποτε επιστημονικού πεδίου.