Ερωτήματα για θέση σταυρού,ρυθμούς/ισοκρατήματα, φθορές...

Οτιδήποτε αφορά το πρόγραμμα Μελωδός.
Ευθύμιος
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 03 Μαρ 2016, 13:25

Ερωτήματα για θέση σταυρού,ρυθμούς/ισοκρατήματα, φθορές...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ευθύμιος »

Καλησπέρα,

κατ' αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τον δημιουργό για το πολύ εύχρηστο πρόγραμμα.
Εγώ ωστόσο ως νέος χρήστης του προγράμματος και θα ήθελα βοήθεια αναφορικώς με τα ακόλουθα :

1. Πως μπορούμε να τοποθετήσουμε τον σταυρό στο ίδιο επίπεδο (ύψος) με τους χαρακτήρες του μουσικού κειμένου;
Πατώντας Shift + εισάγεται ο σταυρός (και είναι πολύ βολικός τρόπος) αλλά η θέση αυτού είναι ψηλά. Εισάγοντάς τον ως ιδιωτικό συμβολο τοποθετείται χαμηλότερα αλλά δίχως να έχουμε έλεγχο στην ακριβή θέση του. Ο τρόπος (μάλλον εσφαλμένος) στον οποίο έχω καταλήξει είναι η εισαγωγή του ως αρχίγραμμα αλλά και αυτός έχει τα προβλήματά του, επειδή έτσι δε μπορώ να χρησιμοποιήσω την επιλογή "αυτές οι ρυθμίσεις να εφαρμοστούν σε όλα τα ομοειδή αρχιγράμματα". Επιπλέον αν χρειάζεται να αλλάξει το χρώμα ή να γίνει μετατόπιση των σειρων με αλλαγή της ρύθμισης ύψους πρέπει να διορθωθούν οι σταυροί ένας προς έναν.
2. Είναι δυνατόν να μετατοπίσουμε τις φθορές ώστε να μη συμπίπτουν με χαρακτήρες του μουσικού κειμένου;
Για παράδειγμα φθορά του Δι του πλαγίου δευτέρου (από πάνω) σε απόστροφο με ολίγον ως στήριγμα ή φθορά του Δι του δευτέρου σε τετράφωνη ανάβαση.
3. Ειναι εφικτή η εισαγωγή παραπομπής η οποία να είναι κατά κάποιον τρόπο σταθερή;
Εστω ότι εισάγουμε μία παράπομπη για έτερη θεση. Στο κάτω μέρος της σελίδας βάζουμε μία οριζόντια γραμμή και το περιεχόμενο της παραπομπής. Είναι δυνατόν να μη μετακινείται καθώς εισάγουμε γραμμές από πάνω παρά μόνο αν αλλάξει σελίδα η γραμμή που περιέχει την παραπομπή (να είναι αγκυρωμένη) ;
4 Πως αντιμετωπίζουμε συνδυασμούς χαρακτήρων που αλλλοκαλύπτοναι όπως :
ισοκράτημα σε χαρακτήρα με γοργό και στίξη αριστερά
κορώνα σε ποσοτικό χαρακτήρα στον οποίο υπάρχει ισοκράτημα
5 Υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε στον ίδιο ποσοτικό χαρακτήρα ένδειξη ρυθμού (εισαγωγή με το αριθμητικό πληκτρολόγιο) και χαρακτήρα και ισοκράτημα ; Επειδή τοποθετούνται περίπου στο ίδιο ύψος και από την ίδια μεριά θα πρέπει να τοποθετηθεί ο ρυθμός να τοποθετηθεί στον επόμενο χαρακτήρα.
6 Είναι δυνατό να δημιουργηθεί σελίδα περιεχομένων βάσει της αντίστοιχης λίστας που δημιουργείται από τις επικεφαλίδες ;
7 Κάθε καινούργιος ποσοτικος χαρακτήρας που εισάγουμε τοποθετείται μετά τον επιλεγμένο. Εστω όμως ότι στην αρχή κάποιας γραμμής θέλουμε να τοποθετήσουμε χαρακτήρα (ποσότικό ή αρχίγραμμα), πρέπει να να πάμε στην προηγούμενη, να δημιουργήσουμε μία κενή γραμμή να τοποθετήσουμε τον χαρακτήρα και να πατώντας delete να φέρουμε την επόμενη γραμμή σε συνέχεια του νεοεισαχθέντος χαρακτήρα. Επειδή μπορεί να αφορά αρκετές γραμμές ή και όλο το έγγραφο υπάρχει κάποια εναλλακτική (όπως κάποιος συνδυασμός πλήκτρων) για αυτό;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα.
nbouris
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 01 Δεκ 2012, 23:07

Re: Ερωτήματα για θέση σταυρού,ρυθμούς/ισοκρατήματα, φθορές.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nbouris »

Καλησπέρα "Ευθύμιος".

Σχετικά με τις ερωτήσεις 1,2,4,5 η λύση είναι η εξής. Κατασκευάζουμε τις αποκλίσεις των σημείων αυτών από την προκαθορισμένη θέση τους, με τη βοήθεια του πλήκτρου "Εργαλεία απόκλισης σημείων..." (βρίσκεται αριστερά της οθόνης - βλ. και εικονίδιο παρακάτω) απ' όπου επιλέγουμε αν η συγκεκριμένη θέση του σημείου είναι τοπική (δηλαδή αφορά το συγκεκριμένο σημείο του συγκεκριμένου εγγράφου) ή γενική (αφορά όλα τα έγγραφα).

Σχετικά με τις ερωτήσεις 3 και 6 απ' όσο ξέρω δεν υπάρχει η δυνατότητα στην τωρινή έκδοση του μελωδού, η οποία παρεπιπτόντως είναι πολύ χρήσιμη.

Σχετικά με την ερώτηση 7 δεν είναι ανάγκη η δημιουργία κενής γραμμής, απλά ξεκινάμε από την αρχή της γραμμής που θέλουμε τον καινούριο χαρακτήρα και πατάμε το αριστερό βελάκι. Φαίνεται πως μετακινούμαστε στην προηγούμενη γραμμή αλλά δεν είναι αλήθεια. Βρισκόμαστε αμέσως μετά από ένα κρυφό χαρακτήρα ελέγχου που ορίζει την αλλαγή γραμμής. Αυτός ο κρυφός χαρακτήρας εμφανίζεται αν πατήσουμε το πλήκτρο με το σύμβολο της παραγράφου από την μπάρα εργαλείων στο επάνω μέρος της οθόνης. Αν πληκτρολογήσουμε τώρα έναν νέο χαρακτήρα αυτός θα τοποθετηθεί στην αρχή της νέας γραμμής, εκεί που ακριβώς θέλουμε.

Ελπίζω να βοήθησα.
Συνημμένα
Untitled.png
Untitled.png (384 Ψηφιολέξεις) Προβλήθηκε 15126 φορές
Ευθύμιος
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 03 Μαρ 2016, 13:25

Re: Ερωτήματα για θέση σταυρού,ρυθμούς/ισοκρατήματα, φθορές.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ευθύμιος »

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
Άβαταρ μέλους
Σάββας Παπαδόπουλος
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: 24 Νοέμ 2012, 22:42
Επικοινωνία:

Re: Ερωτήματα για θέση σταυρού,ρυθμούς/ισοκρατήματα, φθορές.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σάββας Παπαδόπουλος »

Οι ερωτήσεις 1,2,4,5 και 7 απαντήθηκαν από τον nbouris. Απλώς ανοίγεις το παράθυρο αποκλίσεως και τσιμπώντας οποιοδήποτε σημείο του συμπλέγματος ή επιλέγοντας το από την λίστα σημείων του συμπλέγματος το μετακινείς στην νέα θέση του μέσα στο σύμπλεγμα, προσέχοντας μόνο αν η μετακίνηση αφορά σε όλα τα έγγραφα (Γενική) για σύμβολα σε ομοειδή (ίδια) συμπλέγματα ή μόνο τοπικά στο παρόν σύμπλεγμα χωρίς να επηρεάζονται πουθενά αλλού οι αποκλίσεις του συμβόλου πάντα για ομοειδή (ίδια) συμπλέγματα, γατί το κάθε σύμπλεγμα (ποσοτικό, μαρτυρικό, ΧΑ κλπ) είναι μονάδα αυτόνομη.

Οι 3 και 6 θα υπάρχουν στην αναβάθμιση.
Ευθύμιος
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 03 Μαρ 2016, 13:25

Re: Ερωτήματα για θέση σταυρού,ρυθμούς/ισοκρατήματα, φθορές.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ευθύμιος »

Δεν περίμενα ότι κάτι από αυτά που ρώτησα θα αποτελούσε μέρος της αναβάθμισης :D

Ευχαριστώ και πάλι.
Απάντηση