Χρήση παλαιάς γραφής και άλλων συμβόλων στο Μελωδό 2013

Οτιδήποτε αφορά το πρόγραμμα Μελωδός.
Άβαταρ μέλους
Σάββας Παπαδόπουλος
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: 24 Νοέμ 2012, 22:42
Επικοινωνία:

Χρήση παλαιάς γραφής και άλλων συμβόλων στο Μελωδό 2013

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σάββας Παπαδόπουλος »

Στο Μελωδό 2013 υπάρχει τρόπος πάνω σε μουσικό κείμενο να προστεθούνε οποιαδήποτε σημεία παλαιάς γραφής και όχι μόνο τα 7 σημεία που χρησιμοποιούνε οι της σχολής Καρά και που τα υποστηρίζει εγγενώς το Μελωδός.
Επίσης με τον ίδιο τρόπο μπορούνε να προστεθούνε σύμβολα Πενταγράμμου ή οποιαδήποτε άλλα σύμβολα με οποιοδήποτε θέμα.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ.
Ο μόνος περιορισμός είναι ότι όλα αυτά τα έξτρα σύμβολα και σημεία που θέλεις να χρησιμοποιήσεις πρέπει να βρίσκονται μαζεμένα σε μία γραμματοσειρά.
Έτσι πρέπει να είσαι σίγουρος ότι τα σύμβολα βρίσκονται σε κάποια γραμματοσειρά που αν δεν είναι εγκατεστημένη στα Windows πρέπει πρώτα απ όλα να την εγκαταστήσεις.
Ο τρόπος εγκατάστασης μιάς γραμματοσειράς είναι απλός και μπορεί να γίνει με 2 τρόπους. Α) Κάνεις δεξι κλικ πάνω στο αρχείο της γραμματοσειράς και από το πτυσσόμενο μενού επιλέγεις την εντολή "Εγκατάσταση". Ο άλλος τρόπος είναι: Β) Κάνεις Ατιγραφή/Επικόλληση το αρχείο γραμματοσειράς στον φάκελλο C:\Windows\Fonts.
Κατόπιν ξεκκινάς ή επανεκκινάς το Μελωδό για να ενημερωθεί για την νέα γραμματοσειρά του συστήματος.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Α) Επιλέγεις το βασικό σημείο πχ Ολίγον, πάνω στο οποίο θέλεις να προσθέσεις ένα σημείο παλαιογραφίας πχ την Παρακλητική
Β) Πάς στο μενού "Εισαγωγή -> Ιδιωτικού συμβόλου -> Πάνω σε ποσοτικό σημείο" (μπορείς εναλλακτικά να το βάλεις και σαν "Ανεξάρτητο" αν δεν μπαίνει πάνω σε ποσοτικό σημείο)
Γ) Στην φόρμα που ανοίγει:
1) Αν για πρώτη φορά εισάγεις σύμβολο πατάς πρώτα στο "Γραμματοσειρά ιδιωτικών σημείων" για να καθορίσεις από ποιά γραμματοσειρά θα αντλεί τα σύμβολα το Μελωδός, και επιλέγεις από το "Όλες οι γραμματοσειρές true type του συστήματος", την γραμματοσειρά που εγκατέστησες πιο πάνω στις ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ή που είχες ήδη εγκατεστημένη και που ξέρεις ότι περιέχει όλα τα έξτρα σύμβολα που θα εισάγεις στο έγγραφο. Επίσης εδώ επιλέγεις και το μέγεθος της γραμματοσειράς. Δεν μπορείς να επιλέξεις 2 ή περισσότερες τέτοιες γραμματοσειρές, γι αυτό πρέπει να περιέχονται όλα τα έξτρα σύμβολα που θα χρειαστείς σε αυτήν και μόνο.Τις επόμενες φορές που θα εισάγεις σύμβολα δεν χρειάζεται να ξαναεπιλέξεις "Γραμματοσειρά ιδιωτικών σημείων" αφού το Μελωδός το θυμάται, δηλαδή παραβλέπεις αυτό το βήμα (1). Πατάς το "OK".
2) Πατάς στο "Εισαγωγή Συμβόλου" και ανοίγει ο Πίνακας Χαρακτήρων που δείχνει όλα τα σημεία που περιέχει μια γραμματοσειρά.
Αν για πρώτη φορά εισάγεις σύμβολο, πρέπει να επιλέξεις την ίδια γραμματοσειρά που επέλεξες στο προηγούμενο βήμα (1). Τις επόμενες φορές το Μελωδός θα την θυμάται.
Μόλις επιλέξεις την Γραμματοσειράς στο επάνω μέρος, θα εμφανισθούν όλα τα σημεία που περιέχει. Από εδώ επιλέγεις το σημείο που θέλεις να εισάγεις στο έγγραφο, και πατάς το "Επιλογή" για να το φέρει στο πλαίσιο που λέει: "Χαρακτήρες προς αντιγραφή". Μπορεί εδώ μέσα να μην διακρίνεται καλά. Και αμέσως μετά πατάς το "Αντιγραφή". Και κλίνεις τον Πίνακα χαρακτήρων. Ο χαρακτήρας ή σύμβολο ή σημείο έχει αντιγραφεί στο Πρόχειρο των Windows.
3) Στην αρχική φόρμα "Εισαγωγή Ιδιωτικού σημείου χρήστη" κάνεις κλικ μέσα στο πεδίο "Σύμβολο" για να φανεί ο κέρσορας που αναβοσβήνει, και εκεί μέσα κάνεις επικόλληση είτε με δεξί κλικ και επιλογή του "Επικόλληση" είτε με τον καλσσικό συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + V. Και πατάς το ΟΚ.
Αμέσως θα εμφανισθεί το σύμβολο πάνω στο σημείο μέσα στο έγγραφο.
4) Κατά πάσα πιθανότητα το σύμβολο δεν βρίσκεται στην επιθυμητή θέση, οπότε ανοίγεις το "Εργαλείο Απόκλισης σημείων" και εκεί μέσα το "τσιμπάς" με το ποντίκι και το μεταφέρεις στην επιθυμητή θέση όπως κάνεις και με όλα τα άλλα σημεία. Επειδή η απόκλιση των Ιδιωτικών συμβόλων είναι μόνο τοπική, πρέπει να επαναλάβεις αυτό το βήμα σε όλα τα έξτρα σύμβολα που θα βάλεις.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω αν θέλεις να αλλάξεις το μέγεθος αυτών των συμβόλων ξαναπάς στο "Εισαγωγή -> Ιδιωτικού συμβόλου -> πάνω σε ποσοτικό" και "Γραμματοσειρά ιδιωτικών σημείων" και αλλάζεις το μέγεθος ή το στύλ σε έντονα, πλάγια κλπ και πατάς ΟΚ και ξανά ΟΚ χωρίς αυτή τη φορά να επιλέξεις σύμβολο αφού θέλεις μόνο να αλλάξεις το μέγεθος των έξτρα συμβόλων.
Απάντηση