Χρωματικό μοντέλο CMYK για επαγγελματικές εκτυπώσεις

Οτιδήποτε αφορά το πρόγραμμα Μελωδός.
nbouris
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 01 Δεκ 2012, 23:07

Χρωματικό μοντέλο CMYK για επαγγελματικές εκτυπώσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nbouris »

Ένα θέμα που αντιμετώπισα πρόσφατα είναι το εξής.

Οι εφαρμογές των windows (και του μελωδού) υποστηρίζουν το χρωματικό μοντέλο RGB. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χρώματα στο έγγραφό μας, κάθε χρώμα δημιουργείται από την ανάμιξη των τριών βασικών χρωμάτων Red, Green, Blue αναμεμιγμένων σε διαφορετικό ποσοστό το καθένα. Μπορείτε να το δείτε στο μελωδό όταν επιλέγετε κάποιο χρώμα ότι στην ουσία υπάρχουν 256 διαβαθμίσεις αυτών των βασικών χρωμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί το χρώμα που επιλέξατε.

Ως εδώ όλα καλά αν μιλάμε για απεικόνιση στην οθόνη ή σε οικιακούς εκτυπωτές. Tο χρωματιστό μελάνι περιέχει αυτά τα τρία χρώματα και ο οδηγός του εκτυπωτή μας αναλαμβάνει την ανάμιξή τους. Tο μαύρο είναι ξεχωριστό μελάνι αν και μπορεί και αυτό να δημιουργηθεί με κάποια απόκλιση προς το πράσινο από τα βασικά χρώματα RGB.

Όταν πρόκειται όμως για επαγγελματικές εκτυπώσεις τα πράγματα αλλάζουν πολύ. Οι επαγγελματικές εκτυπώσεις χρησιμοποιούν το μοντέλο CMYK (Cyan-Magenta-Yellow-blacK). Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι έχουμε εκτύπωση σε τετραχρωμία όπου με αυτά τα τέσσερα χρώματα μπορούμε να απεικονίσουμε σχεδόν όλα τα χρώματα που υπάρχουν στη φύση. Δυστυχώς όμως το κόστος εκτύπωσης σε τετραχρωμία ανεβαίνει πολύ. Συνήθως χρησιμοποιείται η μονοχρωμία (μαύρο) ή διχρωμία.
Στις παρτιτούρες μας χρησιμοποιούνται συνήθως δύο χρώματα, το μαύρο και το κόκκινο. Στις επαγγελματικές εκτυπώσεις όμως το κόκκινο δεν ανήκει στα βασικό μοντέλο CMYK οπότε θα εκτυπωθεί σε τετραχρωμία.
Η λύση που προτείνεται είναι να χρησιμοποιηθεί το πλησιέστερο χρώμα, το magenta (μενεξεδί). Στο μελωδό όμως (και όχι μόνο) το magenta δεν ανήκει στα βασικά χρώματα οπότε πρέπει να το κατασκευάσουμε. Οι κωδικοί στο μοντέλο RGB για να παραχθεί το magenta είναι R=229,G=9,B=127 (Κόκκινο=229, Πράσινο=9, Μπλε=127). Θα βρείτε αυτή την επιλογή κωδικών στο μελωδό όταν επιλέξετε να χρωματίσετε κάποιο χαρακτήρα ή κείμενο.
Όταν στη συνέχεια κατασκευάσετε το αρχείο pdf που δώσετε στον τυπογράφο σας θα πρέπει να είναι σε αρκετά υψηλή ανάλυση τουλάχιστον 300dpi για το έγχρωμο και 1200dpi για το ασπρόμαυρο. Αυτό το αρχείο ακολουθεί το πρότυπο RGB και δεν είναι ακόμα έτοιμο για εκτύπωση. Στη συνέχεια εκείνος (ή εσείς) θα πρέπει να το μετατρέψει σε εικόνες υψηλής ανάλυσης και στη συνέχεια με το photoshop να τις μετατρέψει από το μοντέλο RGB στο CMYK.
Αυτή η λύση χρησιμοποιήθηκε από μένα σε πρόσφατα. Δεν είναι και η καλύτερη αλλά μέχρι να υποστηρίξει εγγενώς ο μελωδός το μοντέλο CMYK θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε κάποιους. Ο κύριος Σάββας Παπαδόπουλος (κατασκευαστής του μελωδού) πάντα πρόθυμος να βοηθήσει σε ότι πρόβλημα προκύψει, με πληροφόρησε ότι εργάζεται στο να προστεθεί αυτή η δυνατότητα σε μελλοντική έκδοση του προγράμματος αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη και έχει δίκιο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που στο χώρο των εκδόσεων μέχρι πριν λίγα χρόνια χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά οι υπολογιστές της apple όπου έχουν ενσωματωμένο στο λειτουργικό τους το μοντέλο CMYK και απλοποιείται η παραπάνω διαδικασία. Τώρα έχει λυθεί το πρόβλημα και στα windows με χρήση κατάλληλων drivers αλλά ακόμα υπάρχουν προβληματάκια όπως βλέπετε.
Για την εκτύπωση στο σπίτι μας δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα από αυτά αλλά όπως βλέπουμε για επαγγελματική εκτύπωση τα πράγματα περιπλέκονται.
Άβαταρ μέλους
Σάββας Παπαδόπουλος
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: 24 Νοέμ 2012, 22:42
Επικοινωνία:

Re: Χρωματικό μοντέλο CMYK για επαγγελματικές εκτυπώσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σάββας Παπαδόπουλος »

Ευχαριστώ για την κατατοπιστική ενημέρωση κύριε Μπούρη.
Στην επόμενη αναβάθμιση το Μελωδός έχει φόρμα μετατροπής τιμών χρωμάτων από μοντέλλο RGB σε CMYK και το αντίστοφο, αλλά θα υποστηρίζει και εγγενώς το χρωματικό μοντέλο CMYK έτσι ώστε να μη χρειάζονται μετατροπές.
Το πρόβλημα βασικά βρίσκεται όταν θέλουμε να εκτυπώνουμε επαγγελματικά σε ένα χρώμα ή δύο χρώματα ή και τρία τα οποία όμως δεν προέρχονται από ανάμιξη χρωμάτων αλλά είναι απόλυτα καθαρά χρώματα το κάθε χρώμα.
Παραδείγματα:
Το CMYK = 0,0,0,1 είναι καθαρό μονόχρωμο Μαύρο που είναι ισοδύναμο με το RGB = 0,0,0
Το CMYK = 1,0,0,0 είναι καθαρό μονόχρωμο Γαλάζιο ισοδύναμο με το RGB = 0,255,255
To CMYK = 0,1,0,0 είναι καθαρό μονόχρωμο Μαντζέτα ισοδύναμο με το RGB = 255,0,255
Και ενώ στο RGB τα χρώματα είναι ξεκάθαρα, όμως όταν πάνε για επαγγελματική εκτύπωση με χρωματικό μοντέλο CMYK και ανοιχτεί η εικόνα, η μετατροπή δεν παράγει καθαρά χρώματα πχ το μαύρο σαν Κ = 100% και τα άλλα 0 αλλά αναμιγνύει και τα 4 χρώματα για να κάνει το μαύρο.
Αυτό που πρέπει λοιπόν να γίνει είναι να μετατρέψουμε την εικόνα από RGB σε CMYK και να καθαρίσουμε τα χρώματα η τουλάχιστον μόνο το μαύρο.

Ένας τρόπος για μετατροπή των εγγράφων του Μελωδού σε χρωματικό μοντέλο CMYK είναι ο εξής όπως αναφέρει και ο κύριος Μπούρης πιο πάνω.

Κάνουμε εξαγωγή του εγγράφου σε εικόνες υψηλής ανάλυσης (1200 dpi και άνω) η σε pdf πάλι 1200dpi και άνω.

Τώρα πρέπει να μετατρέψουμε τις εικόνες μας σε CMYK (αν το έντυπο μας είναι τετράχρωμο) ή σε Grayscale (αν το έντυπο μας είναι μονόχρωμο).
Ανοίγουμε με το Photoshop το pdf ή μια-μια τις εικόνες και τις αλλάζουμε το χρωματικό μοντέλο από το μενού:
Image → Mode → CMYK
ή Image → Mode → Grayscale αντίστοιχα.
Κατόπιν αν θέλουμε να καθαρίσουμε τα χρώματα στο CMYK ώστε πχ να χρησιμοποιούμε μόνο ένα χρώμα, επεξεργαζόμαστε τις εικόνες ως εξής.
Από το μενού: Image->Adjustments->Selective Color... και στην φόρμα που ανοίγει από το "Colors:" επιλέγουμε το χρώμα που θέλουμε να καθαρίσουμε και από τα πιο κάτω χρώματα CMYK μηδενίζουμε όλα βάζοντας τα στο -100% εκτός από αυτό που θέλουμε να φαίνεται που το βάζουμε 100%.

Παράδειγμα 1ο) Αν θέλουμε να καθαρίσουμε το μαύρο χρώμα της εικόνας ώστε να μην το εκτυπώνει με ανάμιξη όλων των χρωμάτων αλλά μόνο με το μαύρο του CMYK, επιλέγουμε στο "Colors" το Blacks και βάζουμε μόνο το Κ = 100% ενώ τα άλλα 3 χρώματα στο -100%.

Παράδειγμα 2ο) Αν θέλουμε να καθαρίσουμε το ματζέντα από τα άλλα χρώματα, επιλέγουμε στο "Colors" το Reds και βάζουμε το Magenta: 100% και τα άλλα 3 στο -100%.

Αν αυτή η εργασία πρέπει να επαναληφθεί για πολλές εικόνες παρόμοιων χρωμάτων όπως πχ έγγραφων του Μελωδού, για να μην επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία για κάθε σελίδα, αποθηκεύουμε τις αλλαγές χρωμάτων αυτής της φόρμας πατώντας το γρανάζι στα δεξιά από το Preset και επιλέγοντας Save Preset... Κατόπιν όταν ανοίγουμε την επόμενη εικόνα, από το Preset και το γρανάζι κάνουμε Load Preset και φορτώνουμε το αρχείο που αποθηκεύσαμε παραπάνω. Οπότε αυτόματα εφαρμόζονται οι αλλαγές στα χρώματα όπως στην πρώτη εικόνα.

Τέλος αποθηκεύουμε την εικόνα από το μενού File → Save as. Στην επιλογή format επιλέγουμε οπωσδήποτε TIFF.
Αν θέλουμε ενοποιούμε τις εικόνες σε ένα pdf και τις στέλνουμε για εκτύπωση.

Με το Photoshop μπορούμε επίσης να αλλάξουμε ένα χρώμα της εικόνας με εντελώς διαφορετικό ως εξής:
Από το μενού: Image->Adjustments->Replace Color... και ανοίγει η φόρμα αλλαγής χρώματος.
Κάνουμε κλικ πάνω στην εικόνα και το χρώμα που θέλουμε για να το επιλέξουμε στην φόρμα στο Color.
Κατόπιν κάνουμε κλικ στο χρώμα Result και επιλέγουμε το επιθυμητό χρώμα που θα μετατραπεί το αρχικό χρώμα.

Για αριθμητικές μετατροπές από CMYK σε RGB και αντίστροφα δείτε εδώ:
http://www.rapidtables.com/convert/colo ... to-rgb.htm.

Για περισσότερες οδηγίες για τα χρώματα δείτε εδώ: https://www.w3schools.com/colors/default.asp
Απάντηση