Αλλαγές στην έκδοση 2013 - 8
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΩΝ
Η σημαντικότερη αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει τα παλαιότερα έγγραφα είναι το οτι το κέντρο του κοίλου που μπαίνει προαιρετικά κάτω από τα ισοκρατήματα μεταφέρθηκε από την περιοχή του αριστερού άκρου του στο κέντρο του κοίλου ακριβώς.
Όσοι λοιπόν χρησιμοποιείται κοίλο στα ισοκρατήματα πρέπει να ελέγξετε αν εμφανίζεται στην σωστή οριζόντια θέση , κάτω ακριβώς από το γράμμα ισοκράτημα, διοτι υπάρχει η δυνατότητα μεταβολής της οριζόντιας θέσης του.
Οι κατασκευαστές γραμματοσειρών ας μεταφέρουν το μηδέν της οριζόντιας θέσης του κοίλου και στις δικές τους γραμματοσειρές σύμφωνα με κάποια από τις πρότυπες γραμματοσειρές ειδικών γραμμάτων του Μελωδού, διότι το κοίλο περιέχεται στις γραμματοσειρές ειδικών γραμμάτων που βρίσκονται στον φάκελλο special fonts που η διαδρομή τους ανοίγει από το μενού "Εργαλεία -> Άνοιγμα θέσης αρχείων δεδομένων -> Θέση γραμματοσειρών των ειδικών γραμμάτων".
Το δεύτερο είναι οτι προστέθηκε και ένα δεύτερο κοίλο, πιο φαρδύ από το πρώτο, για να μπαίνει κάτω από το ισοκράτημα όταν αναγράφεται ολόκληρος ο φθόγγος, όπως φαίνεται στην μορφή γραμματοσειράς ισοκρατημάτων.
Οι συγγραφείς δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε με τα παλιά έγγραφα διότι για πρώτη φορά εισάγεται αυτό το σύμβολο.
Οι κατασκευαστές γραμματοσειρών πρέπει να το προσθέσουν στις γραμματοσειρές ειδικών γραμμάτων, στην θέση που φαίνεται στις πρότυπες γραμματοσειρές ειδικών γραμμάτων του Μελωδού.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Έγινε μια πολύ σημαντική αλλαγή στην θέση αποθήκευσης των αρχείων δεδομένων όπου αποθηκεύει ο χρήστης δικές του κλίμακες, αρκτικές μαρτυρίες, μουσικές θέσεις, λίστες, μουσικές γραμματοσειρές, ειδικές γραμματοσειρές, υφές, πρότυπα έγγραφα, συλλογές φωνών, πρότυπα OCR, ρυθμούς. Γι΄αυτό αν αναβαθμίζεσαι από έκδοση 2013 1η, 2η, 3η, 4η , 5η .6η ή 7η πρέπει πριν κάνεις πρώτα απεγκατάσταση της παλιάς έκδοσης 2013. Περισσότερα δες στο βοήθημα.
ΑΛΛΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ.
1) Το Μελωδός εμφανίζεται πλέον εξίσου καλά σε όλες τις αναλύσεις οθόνης από 1024 x 720 και άνω, και στις νέες υψηλές αναλύσεις HD (Hight Definition) 1920 x 1080 των νέων υπολογιστών και μάλιστα σε οποιοδήποτε dpi οθόνης. Αυτό διότι αν η οθόνη έχει πολύ υψηλή ανάλυση, τα μενού και οι φόρμες εμφανίζονται με πολύ μικρά γράμματα και είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε τα dpi της οθόνης από τα κανονικά που είναι περίπου 96dpi σε περισσότερα πχ 125 ή 150 dpi για να εμφανίζονται πάλι τα γράμματα και οι φόρμες με κανονικά γράμματα.
Αυτό είναι και μια προτροπή σε αυτούς που έχουν οθόνη HD αλλά μικρή, να αλλάξουν τα dpi από 100% σε 125 ή 150 %.
Η αλλαγή αυτή γίνεται με δεξι κλικ στην οθήνη και:
για τα Win 7 επιλογή από το πτυσσόμενο μενού το "Personalize" ή "Εξατομίκευση" και κατόπιν το "Display" ή "Οθόνη",
ενώ για τα XP "Ιδιότητες", καρτέλλα "Ρυθμίσεις -> Για Προχωρημένους" και στην καρτέλλα "Γενικά -> Ρύθμιση dpi"
2) ενεργοποιήθηκε το Μελωδός για πλήρη υποστήριξη των φανταστικών λειτουργιών των Windows 8 και 7 που είναι η οθόνη αφής. Έτσι μπορείτε με το δάκτυλο ή την πένα να ρολάρετε - γυρίζετε σελίδες να κάνετε ζουμ, play, stop play, εισαγωγή σημείων με γράφημα, αποκλίσεις σημείων, επιλογές μενού , άνογμα βιβλιοθήκης, εγγράφων κλπ, δηλαδή πλήρη λειτουργία του Μελωδού χωρίς να υπάρχει πληκτρολόγιο. Αυτό βέβαια για υπολογιστές που έχουν οθόνη αφής.
3) Άλλαξε ο τρόπος εισαγωγής ισοκρατημάτων. Τώρα πατώντας F9 μόνο (το F10 καταργήθηκε) ανοίγει δεξιά μια φόρμα με όλα τα ισοκρατήματα απ΄όπου μπορείς να επιλέξεις. Ταυτόχρονα ο δείκτης μεταβάλεται σε χρώμα βιολέτα για να επισημάνει οτι βρίσκεσαι σε κατάσταση εισαγωγής ισοκρατημάτων.
Σε αυτή την κατάσταση μπορείς να εισάγεις τα ισοκρατήματα και από το πληκτρολόγιο πατώντας τον φθόγγο μόνον (Π, Β, Γ, Δ, Κ, Ζ, Ν, Μ, Α, Σ). Η επιλογή για Α ή Β ισοκράτημα γίνεται επάνω στην φόρμα τους, το ίδιο και για το αν το ισοκράτημα θα γράφεται πάνω ή κάτω από το σημείο. Περισσότερα στο Βοήθημα.
4) Δημιουργήθηκε ένας νέος "Απίθανος Ισοκράτης" ώς εξής.
Προστέθηκε στα κουμπιά εκτέλεσης και ένα ακόμη στατικής ή βηματικής εκτέλεσης όπου εκτλείται μόνο το φθογγόσημο στο οποίο γίνεται κλικ ή βέλος δεξιά ή κενό, αλλά αυτή την φορά εκτελείται μόνο το ισοκράτημα. Έτσι μπορεί ο χρήστης να ψάλει ο ίδιος και να τον ισοκρατεί το Μελωδός απλώς κάνωντας κλικ πάνω στα φθογγόσημα του κειμένου στα οποία έβαλε από πριν ισοκρατήματα. Ουσιαστικά είναι ενας δεύτερος ισοκράτης που θα τον ονομάσω Απίθανος Ισοκράτης, πολύ πιο απλός αφού την στιγμή της εκτέλεσης δεν χρειάζεται να έχει το μυαλό του σε ποιό φθόγγο θα ισοκρατήσει αφού το έχει έτοιμο γραμμένο πάνω στο κείμενο και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνει κλικ στο σημείο, ή να ακουμπάει με το δάκτυλο το φθογγόσημο αν βέβαια έχει οθόνη αφής.
5) Προστέθηκε η δυνατότητα να αποθηκεύεις ενα έγγραφο ως πρότυπο και να το χρησιμοποιείς όταν δημιουργείς νέα έγγραφα ή ακόμη και να μετατρέψεις υπάρχοντα έγγραφα σύμφωνα με αυτό το πρότυπο έγγραφο.
Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ως πρότυπο και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αφού δεν μεταφέρεται το περιεχόμενο του αλλά μόνον οι μορφοποιήσεις του. Όλες αυτές οι λειτουργίες είναι στο μενού "Αρχείο". Λεπτομέρειες στο Βοήθημα.
6) Προστέθηκε η δυνατότητα να συνδέεις ενα έγγραφο με κάποιο προηγούμενο έτσι ώστε η αρίθμηση των σελίδων του να συνεχίζει από εκεί που τελειώνει το προηγούμενο έγγραφο. Αυτό ειναι χρήσιμο όταν κάνεις βιβλίο και δεν χωράνε όλα τα κείμενα σε ένα έγγραφο αλλά σπάει σε πολλά έγγραφα. η ενεργοποίηση γίνεται από το μενού "Μορφή -> Κεφαλίδων - Υποσέλιδων" στην "Αρίθμηση σελίδων".
7) Προστέθηκε η δυνατότητα μετατροπής όλων των 'ου', 'στ' και 'και' κανονικου κειμένου και στίχων στα συνοπτικά τους γράμματα ειδικών σημείων, όπως και το αντίθετο. Δες στο μενού "Επεξεργασία επιλεγμένου κειμένου -> Μετατοπή κειμένου ή Μεταροπή στίχων -> Συνοπτικών γραμμάτων".
8) Προστέθηκε ένας ροστάτης δίπλα στην κλίμακα για γρήγορη αλλαγή του τονικού ύψους της κλίμακας του μέλους ή του Ισοκράτη - Παναρμόνου. Αλλάζει με την ρόδα του ποντικιού ανά 1 μόριο της διαπασών 72 μορίων, ενώ με κλίκ αλλάζει ανά 6 μόρια (μισό τόνο) ενώ με τσίμπιμα και σύρσιμο το αλλάζεις όσο θέλεις. Ενώ με δεξί κλίκ επανέρχεται στο αρχικό τονικό ύψος. Έτσι και ο Ισοκράτης - Παναρμόνιο αλλάζει πολύ εύκολα το τονικό του ύψος.
9) Όταν η μαρτυρία είναι το τελευταίο σημείο ενός μέλους και τυχαίνει να είναι μόνη της στην τελευταία γραμμή, τότε έλκει μαζί της και το προηγούμενο ποσοτικό σημείο για εμφανισιακούς καθαρά λόγους.
10) Αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των σημείων που μπορεί να έχει ένα έγγραφο (στις 65.000). Έτσι μπορεί να φθάσει περί τις 400 σελίδες Α4 μουσικού κειμένου. Ισχύει βέβαια η συμβουλή να σπάζει το έγγραφο κοντά στις 250 σελίδες ή 30.000 σημεία για να μπορεί να δουλεύεται πιο άνετα (χωρίς καθυστερήσεις) και στους όχι πολύ γρήγορους υπολογιστές.
Έμαι σίγουρος οτι ξέχασα ακόμη 5-6 βελτιώσεις όχι πολύ σημαντικές που θα τις ανακαλύψεις μόνος σου.
To OCR βελτιώθηκε σε αρκετά σημεία αν και όχι τελειωτικά.
Επίσης διορθώθηκαν περι τις 20 δυσλειτουργίες και σφάλματα του προγράμματος και του OCR.
Αυτά τα λίγα...
Αλλαγές στην έκδοση 2013 - 8
- Σάββας Παπαδόπουλος
- Site Admin
- Δημοσιεύσεις: 111
- Εγγραφή: 24 Νοέμ 2012, 22:42
- Επικοινωνία:
- Σάββας Παπαδόπουλος
- Site Admin
- Δημοσιεύσεις: 111
- Εγγραφή: 24 Νοέμ 2012, 22:42
- Επικοινωνία:
Re: Αλλαγές στην έκδοση 2013 - 8
Μία σημαντική αλλαγή που δεν αναφέρεται πιο πάνω είναι η δυνατότητα μορφοποίησης τμήματος μιας λέξης. Δηλαδή σε κατάσταση εισαγωγής κειμένου (F11) επιλέγοντας μέρος μιας λέξης μπορεί να εφαρμοστεί οποιοσδήποτε μορφοποιητής κειμένου, πχ αλλαγή γραμματοσειράς ή μεγέθους γραμμάτων ή χρώματος ή στύλ.